2015. február 27., péntek

Kelj fel, Nyuszi!





Peti felfedezte, hogy ha fémpénzt teszünk a tojásnyulak zsebébe, akkor mintha rugó lenne bennük, mókásan orra esnek. Megmutatjuk. :)

2015. február 24., kedd

Tojásnyulak

Mi volt előbb, a tojás, vagy a nyúl? :) Avagy újra itt a zsebes tojásnyulak szezonja. Az első alom már útrakész.
A zsebekbe rejthetünk pénzt, vagy apróságot, pl. hajcsatot. Locsolók is kaphatják. :)



A bringás zsebes nyuszkókat kaphatják esetleg biciklire gyűjtő csemeték. Természetesen, némi hozzájárulást is hordozhatnak a nyulak. Csak egy ötlet... :)

2015. február 21., szombat

Nyálkendő-kupac

Alul frottír, középen vízzáró réteg, felül két réteg vászon, hátul tépőzár, mi az? Persze, hogy nyálkendő! 
És nem mellesleg vidámak, aranyosak is. :)

2015. február 19., csütörtök

Gyerekmunka :)

Régen mindenki tudott legalább egy picit varrni. Nem okozott gondot egy gomb felöltögetése, vagy egy nadrág felhajtása. Manapság gyakran hallom, hogy inkább meg sem próbálják. A gyerekek viszont élvezettel vetik bele magukat a munkába, ha lehetőséget kapnak rá.
Időnként kézműves foglalkozást tartok egy osztálynak. Az alapoktól indultunk, az első két alkalom arról szólt, hogy felmértem, mennyire ügyesek. Papírból készítettünk denevért, baglyos dobozt. Gyakorolták a vágást, rajzot, ragasztást, fűzést. Aztán bevetettem a nagyágyút: varrtunk. :) Első körben közbéléssel megerősített textilszíveket kaptak, ezt öltögették fel gyapjúfilcre. Utána kivágták, és kartonra ragasztva képeslapokat csináltunk.

Ekkor szembesültem vele, hogy ami nekem természetes, nekik nem az: az egyenletes öltéseket bizony meg kell tanulni. Ennek begyakorlására találtam ki a csigavarrást.


Barkácsfilcre csigaházakat rajzoltam, és a belső kanyart filctollal kipöttyöztem. A pöttyök egymástól egyenlő távolságra (4-5mm) vannak.  Az egyik pöttynél be kell szúrni a tűt, a következőnél fel, és nem ér kihagyni egyet sem!

Először egyik irányba, majd visszafelé, így kialakítva egy folytonos vonalat.
Utána kivágták a csigaházat, kartonlapra ragasztották, és megrajzolták alá a csigát.


Összetett, türelmet, és odafigyelést igénylő munka, de remekül megoldották. :)

A varrás jó móka, és gyakorlással megtanulható. :) Megmutatom nektek Mici lányomat (6 éves) és az általa készített cicát. A tömés után a kifordítónyílás bevarrásában segítettem, a többi az ő munkája. Úgy tervezem, hogy év végére a csoporttal is eljutunk ide: mindenki tud majd varrni magának egy figurát.

2015. február 14., szombat

Képek és kerettuning

Több illusztrátor, grafikus is van, akinek nagyon szeretem a munkáit. Nem gyűjtöttem be még mindenkitől képet, de nem sietek.... :)
Szentimrey Zsófi munkáiért már akkor odavoltam, mikor még csak az anyukája töltött fel pár képet a saját Fb oldalára. Azóta már létezik a  Zsófi könyve oldal is, ahol mindig megcsodálom az új műveket. Már régóta megvolt az érzés, hogy itthon is szeretném látni valamelyiket, de amikor megláttam a cicával, kanapén kávézó lányt, menthetetlenül elvesztem, ugyanis magamra ismertem. Sőt, a férjem is rám ismert! :D (Természetesen, nem engem ábrázol, de rég nem jutottam el fodrászhoz, most is hasonló lófarokkal ülök itt. A többi meg egyértelmű, ugyebár: kávé, cica... :D)
Írtam Zsófinak, és hamarosan meg is érkezett a küldemény. Itt jött a meglepetés: A/4-es méretre számítottam, és ez bizony jóval nagyobb. Elkezdtem megfelelő képkeretet vadászni, de nem aranyáron.
A Jysk katalógusban találtam is egy 30x40 cm-est potom 600 Ft-ért. Mivel szerettem volna összehangolni az egy falra kerülő képeket, mindnek ilyet vettem. Az első ötletem az volt, hogy megkérem Payát, fesse le valamivel a műanyagot. Aztán rájöttem, hogy nem tudok várni. :D Azzal dolgozom, ami van: selyemszalaggal, és ragasztóval egységesítettem a kereteket. 
Jól megfér egymás mellett Zsófi képe, Agócs Írisz Mikulása, Faludi Noémi sünije, és Steiner Lídia madaras lánykája.

Matrjoskák

Rózsaszín matrjoska volt a kérés. Mindjárt többet is varrtam, mert én is szeretem ezt a figurát. Ti mit szóltok hozzá? :)
Bababarát, lerágható részektől mentes, puha, 22 cm magas babák.

Pirosban

...ugyanaz, mint a drapp angyalos...
A csupazsebesek között ez a közepes méret: 25x29x5 cm. Elöl egy zseb (az angyalos), hátul egy cipes zseb, belül egy zseb, és karabiner. Kétoldalra húzható cipzárral záródik. A pánt hossza természetesen állítható.

2015. február 12., csütörtök

Csupazsebes, angyalos megint

A csupazsebesek között ez a közepes méret: 25x29x5 cm. Elöl egy zseb (az angyalos), hátul egy cipes zseb, belül egy zseb, és karabiner. Kétoldalra húzható cipzárral záródik. A pánt hossza természetesen állítható.


2015. február 11., szerda

Barna pöttyös lila rózsákkal

Nagy méretű laptoptáska elöl duplazsebbel, belül egy osztott, nagy zsebbel, lecsatolható hosszú pánttal. Megküzdöttem a műbőrrel, mert a Bivalyon nem jó, így a "finom" gépemmel kellett megoldanom a kemény varrást is. Győztem. :)







2015. február 9., hétfő

Angyalos 2.

A legkisebb csupazsebes fazon: 22x28x5 cm. Mondjuk, hogy "rohanós", mert a legszükségesebbek beleférnek, de a él lakást nem tudod beletuszkolni. 
Hátul cipes zseb, elöl nagy zseb, belül egy zseb fut végig, és kulcstartó karabiner is van benne. Mágneszáras, állítható hosszúságú pánttal.



 

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails