2010. február 27., szombat

Tipródok

Nemrég varrtam egy tulipános táskát, ami a szívembe lopta magát. Erre ma, a Meskán járva felfedeztem a testvérét! Hasonló színpárosítás, hasonló motívum. És az övé volt kész előbb... Ráadásul kölcsönösen be vagyunk jelölve egymásnál kedvenc készítőként. Gyönyörű dolgokat varr, különben. :)


Mi jön ebből? Láthattam valamikor a táskáját (bár nem emlékeztem rá), és elraktároztam magamban. Amikor elővettem a barna gyapjút, megvarrtam a táskát, kívánkozott hozzá a világoskék, és régies motívumot akartam. Leültem az asztalhoz, és rajzoltam vagy 5-6 tulipánt, végül ez a forma nyert. Akkor én most másoltam? Még ha akaratlanul is? Na, jó, ez azért túlzás, mert más a fazon, és mégsem tökéletes az egyezés. Mégis vacakul érzem magam tőle. Vagy lehet, hogy mindez fatális véletlen?
Lehet, hogy ez az egyezés az oka annak is, hogy  egy hete elküldtem Évinek a Régi magyar motívumok blogra (elvégre kérte, hogy jelentkezzen, aki ilyet varr) és nem hogy nem került még fel, de választ se kaptam. :(

Mostanában megint több blogon felvetődött a másolás-kérdés. Zazaleánál írtam nemrég (visszakerestem): 
"Érnek bennünket hatások, és még ha nem is akarunk másolni, az agyunk mélyén elraktározódnak a látottak, és időnként felszínre törnek. Most épp egy szörnyecskés táskát varrok, és közben jutott eszembe, hogy 1-2 hete láttam egy szörnyecskés fellépőt, az inspirált. Akkor elvetette bennem a magot a kép, és táskaként kelt ki. :) Jó, ez nem ugyanaz, mintha egy olyan táskát varrnék meg én is, amit már láttam, mégis, talán jó példa arra, hogy befolyásolnak mások művei."  És tényleg. :S
Mit gondoltok?



29 megjegyzés:

Silerika írta...

Ez szerintem nem másolás, hiszen Te a saját verziódat varrtad meg! Az pedig már más, mint az eredeti!

Névtelen írta...

Nagyon tetszik!Szerintem nem másolás,hiszen csak a motívum hasonló...:)

Ági írta...

Szerintem sem másolás,tulipán-tulipán,de nem ugyan olyan!

Hencsilli írta...

Szerintem sem másolás. Amúgy meg annyi minden van már fent a meskán, meg a neten hogy szinte már mindenre rá lehet mondani, hogy másolás mert hasonlót már mindenki látott valahol. Viszont, onnantól hogy feltette valaki a netre... szabad préda.

Rita írta...

Szerintem mindketten az ismert magyar tulipánmotivumot ültettétek át modernre, egymástol függetlenül. Èn is csináltam már nagyon hasonlo aplit, és egyikötöket se másoltam :-))) èn ebböl a helyednem nem csinálnék gondolt! pussz

Kála írta...

Ha népi motívummal díszítesz valamit, akkor szerintem tuti, hogy fogsz hozzá hasonlót találni, mivel ezek a díszítések egyáltalán nem egyediek. Pont attól lettek "népiek", hogy sokan használták (és használják ma is). Nincs ebben semmi rossz. A másolás nem itt kezdődik :-)

Shushanna írta...

Szerintem se aggódj!
Van néhány Meskás, aki számomra fent volt (van is) a magas polcon az eredeti alkotásaival. Viszont minél többet nézem az Etsy-t és bármely "szakmai" oldalt, egyre több eredetinek találom meg a még eredetibbjét :) vagy közel ugyanolyanját... BEHATÁSOK!!! Szerintem csak ennyi... Persze az1:1-bent én se nézem jó szemmel. Főleg amikor két nap múlva jelenik meg egy másik boltban az eredeti ikertestvére.
A tiéden látszik, hogy a tiéd! A motívum pedig...magyar, nem?

Györgyi írta...

Szerintem nem kell rosszul érezned magad, vannak olyan régi motívumaink amik közös kincsünk.
Anno nagyanyáink is meghímezték, horgolták, festették tojásra, ládára a legszebb motívumokat és talán csak azt irigyelték ha a másik szebben tudta csinálni.
A modern kor hozta ezt a "jogvédett, csak az enyém" gondolkodás módot. Azért szeretem annyira a foltvarrást, mert ott a megosztás természetes dolog.
Senki nem fog haragudni ha megvarrok egy log cabin, vagy csillag blokkot. Pedig egyiket sem én találtam ki.
Más a helyzet ha valaki valami teljesen egyedi dolgot talál ki, pl. a Patchwork Pottery féle teáscsésze neszesszer. De ha ezt a neten megosztja, egy könyvben megjelenteti, leírja az elkészítési módját, akkor nyugodtan megvarrhatod magadnak, vagy néhányat ajándéknak, semmi kivetni valót nem látnék benne.
De ha valaki ezekkel kezdene vásározni, azt nem találnám etikusnak. Azért írtam ezeket ki magamból, mert engem is sokszor foglalkoztat a másolás kérdése,
nagyon szeretem kipróbálni az új dolgokat és foglalkoztat, hogy én megtudnám-e csinálni. Ezért kipróbáltam már a kosárfonást, gyöngyfűzést, csuhé-, szalma-, gyékényszövést és még sok más technikát. Nagyon jó érzés saját készítésű dolgokkal körülvenni magunkat, megajándékozni vele szereteinket. De ha valaki ebből akar megélni az legyen eredeti és művelje felsőfokon! Akkor nem kell aggódni az utánzók miatt sem.
Én úgy látom Te elég eredeti vagy és profin varrsz! :)
Elnézést, hogy ilyen hosszan írtam!

F.Gina írta...

Ha állandóan ezen agyalnánk, akkor semmit sem varrnánk :)) És mivel nézegetjük egymás dolgait, ami tetszik, az beépül, és talán hónapok-évek múlva bukkan fel bennünk.
A táskád nem másolás, csak azonos motívum felhasználása :))

Móni írta...

Én semmi rosszat nem gondolok. Ugyanis a két táska formája teljesen más, de még a tulipánok sem ugyanolyanok, a tied kevésbé van kinyílva :). És hát mindkét minta a népi motívumkincsből van, ergo nem is ti "találtátok" ki, hiába, hogy te magad rajzoltad, valahonnan a kollektív tudattalanodból bújt elő. Erről eszembe jutott egy jó sztori egy akkoriban leváltott polgármesterről, aki kiakadt az új polgármesterre március 15-én, hogy ellopta az ő azelőtti évi március 15-i beszédét, mert azt a 12 pontot az ő írnoka foglalta olyan ügyesen össze :DDD.
Egyébként a minap én is szembementem egy babámmal a Meskán. Végül is az csak jót jelent, ha megpróbálnak "hamisítani". Nekem.

Mák írta...

Szia!
Nem nagyon szoktam hozzászólni a munkáidhoz inkább csak olvasgatlak, de ehhez a témához szeretnék hozzászólni.Nemrég én varrtam egy táskát.Egy netről szedett szabásminta alapján a keresztlányomnak ajándékba...Nem a táska anyagában mintájában, hanem úgy ránézésre összhatásában emlékeztetett egy olyan általam olvasott blog táskáira, ahol úgy gondoltam mégis csak szólok annak ellenére, hogy nem az ő táskáját varrtam meg, teljesen önálló egyedi anyagválasztás stb, csak úgy gondoltam korrektnek ha elmondom, hogy nem kívánom ezt árulni, sok száz példányban elkészíteni, lenyúlni az ötletét ..Tudod mi volt a reakció? Válaszra sem méltatta az emailemet...Még csak annyit sem hogy ok nyugtáztam, vagy nem érdekel, vagy szedd le vagy említsd meg hogy ihlettek az én táskáim is...Pedig én csak korrekt akartam lenni.SZóval ha így nézem...Az általad készített táska egyedi!A motívum szerintem teljesen más.Hasonló, nah de ha csak firkálgatsz egy tulipánt akkor is simán bármi látása nélkül vázolhatsz fel egy ilyet.A táska is más, az anyagválasztás összetétel is más...Helyedben én pláne a fentiek után nem csinálnék ebből ügyet.

Mák írta...

Jah és egyébként a nem reakcióból én csak annyit gondolok, hogy az illetőnek nem volt erre ideje.

tipikos írta...

Szerintem ez nem másolás, hiszen nem totál ugyanazt készítetted el!!!!

MÁS: találtam egy kötött nyuszit leírással :O))) (csak nincs lába):
http://majonezknitting.blogspot.com/2009/03/husvetra-valo-tekintettel-es-mert.html

Ledorka írta...

Nahát, de jó, hogy ennyien írtatok! :) Köszönöm!

Mici kitalálta, mit tettem rögtön a poszt megjelentetése után. :) Írtam Langallonak. Még nem válaszolt, de kíváncsi vagyok a reakciójára.
Igen, én tudom, hogy tudatosan nem másoltam, és a szabás, fazon is teljesen más, csak a színek és a motívum formája hasonlít.
Györgyi, nehogy már elnézést kérj! :))) Örülök, hogy hosszan írtál.
Mák, hm... azért remélem, kapsz majd választ!

Köszönöm mindenkinek a megerősítést! :)

Ledorka írta...

A nyuszis linket is köszönöm! Erre emlékeztem tavalyról, de nem találtam. Nagyon édes. :)

Mák írta...

Lidércke miután több mint két hét eltelt nem tartom ezt valószínűnek..De végülis ezek után mindegy is...Én tudom, hogy nem másoltam.Teljesen más lett, más fül megoldással, belső kialakítással stb..ennek ellenére úgy gondoltam szólok, de ha nem érdekli akkor engem sem:D.

Timi írta...

Dorka valamilyen szinten mindenki másol. Rengeteg közismert , szabásminta kering a neten. A kreatív könyvek is szinte mind ugyanazokat az alapokat használják. Csak a dekoráció, és a színek váltakoznak. Persze kivételek mindig vannak. Ha a leragadnánk a másolás gondolatánál és tipródnánk, a Meskás cuccok javát leszedhetnék az alkotók. Én is leszedhetném a babámat, mert egy Tildás könyvbe van az alap minta. Rajtam kívül, hányan varrhatnak Tildás könyvből? Sokan, biztosan, mégsem érzem úgy, hogy egymást másoljuk. Mert egy kicsit mindenkié más! Szerintem nem őt másoltad, csupán hasonlít az ízlésetek. De lehet hogy hülyeségeket hablatyolok, akkor nyugodtan vágjatok fejbe :D

Unknown írta...

Valahogy azt gondolom a másolás kérdéséről, hogy fölösleges polémia... Szinte mindennek van már valahogy egy variációja... Nem vagyok benne biztos, hogy lehet még ebben a világfaluvá vált világban tökéletesen eredetit alkotni. Minden és mindenki hat mindenre. Attól a pillanattól kezdve, hogy nem a másik blogján talált kép alapján készül el akár szabásminta, akár alkotás szerintem nem nevezhető lopásnak. Ha valaki annak tartja, legfeljebb rengeteg ráérő ideje van és ráér bolhából elefántot gyártani :DDDD

Eta írta...

Találtam egy ilyen felhívást:o)
http://selyempearl.blogspot.com/2010/01/egy-remek-jatek-ajanlo.html
Ha ez a játék elindult, már pedig szerintem igen, akkor sokan fogják ugyanazokat a motívumokat felhasználni. Egyébként szerintem az előzőekben sok igazságot fogalmaztak meg a lányok, egyszerűen nem vonhatod ki magad a vizuális hatások alól. Hiába akarsz valami teljesen egyedit alkotni, valakinek már biztos eszébe jutott valami hasonló, és lehet vitázni, hogy kié az eredeti ötlet. De van értelme? Ha közzé teszem, megmutatom másoknak, számolok azzal is, hogy tetszik, és ő is akar olyat. Ha meg tudja csinálni, örülök vele. HA nem , és kérdez, még segítek is, ha tudok. :o)
ezt teszed Te is a varrószakkörben. :o)
Szóval szerintem altasd el a lelkiismereted, és alkoss továbbra is olyan szép dolgokat, amilyeneket csak tudsz és akarsz.
Jó munkát, jó alkotást.:o)

Langallo írta...

Köszönöm Lidércke korrektségét, de nem igazán értem ezt a felhajtást. A két táska nem is hasonlít egymásra...sajnos. Pedig milyen jó lenne, ha elmondhatnám magamról: annyira tetszik neki a táskám, hogy lemásolta.

bemka írta...

Minden jó, ha a vége jó:)
szép ez a befejezés, örüljünk egymásnak és legyünk nagylelkűek.Nálam ma valaki az emberségnek gyönyörű példáját adta. Itt is megköszönöm Ritának.

Ledorka írta...

Őszintén szólva engem meglepett ez a sok megjegyzés. :)
Köszönöm a véleményeket! Langallo, neked különösen. És szerintem a tied szebb. :D

Langallo írta...

Szebb, jobb? Ugyan már! Ezt nem lehet összemérni, és nem is kell. Szerintem...

Ledorka írta...

Örülök, hogy már nem csak a munkáidat ismerem, de olvashattam is pár sort tőled. :)

SDAnita írta...

Lidercke ! Ehhez a sok johoz en mar csak azt tennem hozza : legyen kicsit tobb onbizalmad ! :-) Bar, tudom azert is irjuk a blogjainkat, mert kell a visszacsatolas. Velem is megtortent nemreg, hogy olyat varrtam, ami kisertetieseb hasonlitott valaki mas munkajara. Talan azert, mert orakig kepes vagyok elidozni a blogjan... En is irtam neki utana es akkora ajandekot kaptam tole, amit csak egy igazan jo ember adhat a masiknak. Megertest es biztatast !
Hat bizz magadban Te is ! Es varrj sok csodat, mint eddig is !

Ledorka írta...

Köszi, Anita! :)

Barbi írta...

Eleve nem egyforma a két minta, csak hasonló, ilyen pedig miért ne lehetne. Szerintem keresd meg a másik táska tulajdonosát és kérdezd meg, ő mit gondol erről. Ha csak saját használatra készítetted, nem a Meskára, szerintem abszolút maradhat, én is varrtam már ugyanolyan dolgot, mint más, de csak magamnak.

Barbi írta...

Ó, most látom, hogy Langallo is reagált, mégpedig pozitívan, úgyhogy ne edd a kefét! :DD

Abile írta...

Én csak most olvastam a bejegyzésedet... Remélem már megnyugodtál... :o))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails