2012. március 8., csütörtök

Minden szülőnek ajánlva :)

A félreértések elkerülése végett muszáj leírnom, hogy a kétségbeesésen már rég túl vagyok. Igen, volt két hónap, amikor rettenetesen magam alatt voltam, de akkor sem a depresszió győzött, hanem kerestem a megoldásokat. A diéta és a vitaminok nagyon sokat segítettek, de érzem, hogy lesz ez még jobb is. Pláne, hogy találtam egy könyvet, amelyet mintha nekünk írtak volna, pedig a címlapról ezt nem gondoltam volna....
Pontosabban, nem is én találtam. Az egyik barátnőm Peti esetéből okulva kivizsgáltatta a gyerekeit, és kiderült, hogy náluk is tápláléklebontási zavar okozza a problémákat! Nem is annyira egyedi az esetünk... :( Ő az utcán futott össze egy cöliákiás ismerősével, akinél pont ott volt ez a könyv. Ugye, hogy nincsenek véletlenek? :)
Megrendeltem, megérkezett, belevetettem magam, és iszonyúan meg vagyok lepve, hogy ezt eddig senki, egyik orvos se ajánlotta nekem!

GAP-szindróma a címe, és egy orosz származású, Angliában élő neurológus doktornő írta, akinek autista a kisfia. Az autizmus hallatán minden orvos legyint, hogy javítani lehet, de gyógyítani nem. Mit tesz a személyes érintettség?! Ez a doktornő megkereste a kiváltó okokat, és kidolgozott egy terápiás étrendet. 2 év után rendbejött a fia, és azóta sok-sok gyereknek, felnőttnek segített már.


Elmélete szerint a neurológiai problémák (pl. hiperaktivitás, diszek, autizmus, skizofrénia, bipolaritás, vagy egyszerű magatartászavar, figyelemzavar, stb.) gyökere az emésztésben keresendő. A vicc az, hogy ezt tudták már az ókorban is, és az 1800-as évek elején is diétával gyógyították pl. a skizofréneket, csak a "modern orvostudomány" söpörte félre a jól bevált módszereket.
Nyilván, aki nem foglalkozott eddig ilyesmivel, az értetlenül néz. Nekem, sajnos, már van némi ismeretem a dologról.
Itt van pl. a tejfehérje (kazein), ami a bélben morpho caseinné, vagy más néven caseomorphinná alakul. Ez egy ópiátféle (mint a morfium, heroin, stb.). Egy normális ember bélrendszere az enzimek segítségével ezt tovább bontja, de egy beteg emésztőrendszer képtelen rá, és így szívódik fel, eljut az agyba, és ott blokkol bizonyos területeket, "ködben tartja" az agyat.
Ugyanezt tudja a glutén is, gluteomorphinná válva. Ugyanúgy bódít, és neurológiai tüneteket okoz.
A cukrok pedig alkohollá alakulnak, amit szintén tovább bont egy egészséges szervezet, de a beteg nem.
Petinél a kazein okozta a beszédzavart. Fél éve diétázik, és pár hónap alatt eljutottunk oda, hogy esténként könyörgöm neki, hogy hallgasson már el. :)))

Mindenki kérdezi, hogy mit eszik a gyerekem, és hogy lehet ezt kibírni. Keveset, és szűk spektrumon, és rettentő sovány (de az lenne akkor is, ha mindent enne, hiszen nem tudja lebontani a normál kaját), de egyre jobban bírjuk. :) A GAP diéta még ennél is szigorúbb! Viszont a mostani örök életre szól, és nem ígér gyógyulást, a GAP ellenben 2-2,5 év, és sikert prognosztizál! Kérdés-e, hogy belevágunk? :) Családilag, mind, hisz Andornál és Micinél is megerősítették a kazein lebontási zavart. Micusnak beszédproblémái vannak, de mások, mint Petiéi voltak: keveri a hangokat, szavakat, rossz szórendet használ. Andornál hangulatingadozásokat figyeltünk meg, tehát nála is van neurológiai tünet, még ha nem is gondoltuk eddig. Végigcsinálom velük, nekem is jót fog tenni. :)

És, hogy miért írtam az elején, hogy nem vagyok kétségbeesve? Mert kaptam egy kedves, segítő szándékú levelet, amelyben azt írta a feladó, hogy ismeretlenül is átérzi a kétségbeesésemet, de már sok ritka betegség van, tájékozódjak pl. az Öltögető blogról.... :)))) Megtisztelő, hogy idézve, ajánlva vagyok, még ha magamnak is. :)

Nem vagyok kétségbeesve, épp hogy erősen bízok! :) Én mindig mondtam, hogy meg fog gyógyulni! Az első diagnózis, miszerint "ismeretlen eredetű, veleszületett, gyógyíthatatlan betegség", szerintem áthúzható. Az eredetre vonatkozólag már hetekkel ezelőtt megtaláltam a magyarázatot: a pici korban kapott antibiotikumok képesek tönkretenni a bélflórát, és előidézni többek közt a fruktóz malabszorpciót. Petesznek másfél éves kora után fél év alatt 3 súlyos középfülgyulladása volt, amire 7 hónap alatt összesen 5 féle antibiotikumot kapott. Nincs szükség több magyarázatra. A gyógyíthatatlanságot meg sose hittem el... :) Most az a dolgunk, hogy helyrehozzuk a bélflórát, és újra egészséges legyen. Meg fogjuk oldani. :)

NLcafe cikk
Dívány cikk - sokat mondó címmel
Weborvos


30 megjegyzés:

csaorsi írta...

További erőt, kitartást kívánok és kíváncsian várom az eredményeket!!

bemka írta...

Dóra:)
Nagyon örülök ennek a levélnek, csodálom a hitedet , veled együtt hiszek a gyógyulásban.
Kedvenc mondatom ebben a bejegyzésben, hogy esténként könyörögsz Petinek, hogy hallgasson már el :)))
A könyvet pedig ajánlani fogom egy másik kedves blogbarátomnak,akinek autista a kisfia.
Köszönöm, hogy adni tudsz :)

Julcsi írta...

Továbbra is csak így, ugyanezzel a hittel! Sikerülni fog!:)

Maria írta...

Igazad van, Dorka, meg fogjátok oldani.
Fantasztikus egy nő vagy!

NőiCsizma írta...

Dóri! Nagyon jó volt olvasni Téged! Szerintem sok embernek adsz erőt!
A könyvet Én is elolvasom.

Ili írta...

Dóri!
Köszönjük, hogy megosztod velünk a tapasztalataid! Lehet, hogy ezek felnőttekre is érvényesek lehetnek???
Szeretném meg kérdezni, hogy hol rendelted meg a könyvet, én is szeretném elolvasni!
Ha néha lesz egy kis időd, egy egy napi étrendet leírnál,amit Péter eszik??
Klassz anya vagy! És biztos sikerrel jársz! Ne is legyél elkeseredve az senkinek sem lenne jó!!!

Ledorka írta...

Örülök, ha így látjátok, és annak még jobban örülök, ha eljut így olyan emberekhez is az információ, akik keresik a megoldás. Remélhetőleg, épp ez lesz az. :)

Ledorka írta...

Ili, a Bookline-on rendeltem meg. Itt megtalálod.

Ez bonyolultabb annál, hogy leírjak egy napi étrendet, mert sok minden benne van még ezen felül. Pl. a méregtelenítés. Teljes életmódváltást követel a diéta, mert a környezeti ártalmak (háztartási tisztítószerek, mosószerek, krémek) is sokat ronthatnak. És igen, felnőttekre is igaz lehet, természetesen. Tényleg érdemes elolvasni!
Hogy vázlatosan írjak azért valami ételt is: zöldségek és húsok fogyaszthatók, de csak ha zsírban sültek, nem olajban, vagy margarinban. A lehető legtermészetesebb formákban kell megennünk a táplálékot.

krealady írta...

Kedves Dóri! Jó volt olvasni a bejegyzésedet. Én is vallom, hogy a legtöbb problémánk a helytelen táplálkozásból fakad. És emiatt én nagyon sok esetben hülyének vagyok nézve. Örülök, hogy te fogod magad, és belevágsz. Muszáj meglépni ilyen lépéseket, de csak igazi hittel lehet. Én is megtenném. Hogy várhatná el egy szülő a gyerekeitől, hogy elfogadjanak valamit, ha ő sem tudja? Együtt sokkal könnyebb lesz mindenkinek. Alig várom már én is, hogy saját háztartásunk legyen, és magam oldjam meg az étkezéseket a szűk családomban. Nálunk is változott sokminden az állapotunkban, hogy feladtuk a korábbi étkezési szokásainkat. Most azon kell lennem, hogy visszacsináljuk majd. Kitartást kívánok nektek!!!

Tiffanylda írta...

Én is vallom,hogy nincsenek véletlenek és bizony nagyon bevezettetném a mi családunkban - diagnózis nélkül is! - ezt az étkezést!
Sikerülni fog a terved, biztos vagyok benne! Sok erőt, türelmet, kitartást!!!

inga írta...

Bokor Katalinnak is van pár könyve, ő is a helyes táplálkozás híve, többek közt. pl: TÁPLÁLÉKOD LEGYEN GYógyítód
A diétához sok erőt és kitartást!

SDAnita írta...

Drága Dorka !
Én abban hiszek, hogy a rossz dolgok után a jók jönnek. Úgy gondolom, a legnehezebb részén túl is vagytok ! És igaziból érzem én, milyen boldog vagy, mikor Peteszt este le kell állítani :-)
Erős vagy, bátor és egy igazi mai hős !

erzsó írta...

Erős asszony vagy, őszintén csodállak!

Az eredettel kapcsolatban néhány éve én is hasonló következtetésre jutottam, de ez egy másik történet...

Ahogy Te is mondtad: meg fogjátok oldani :)

Ili írta...

Köszönöm a címet!

Azt gondolom, hogy pár hónap múlva, már nem mint diéta, úgy fogtok beszélni róla, hanem egy élet stílus, ahogy Ti csináljátok. Nektek ez lesz a természetes!!
A zsír érdekes!!! Be tudod szerezni a házi zsírt??Mert a bolti sem az igazi!!
A legnagyobb bűnös ebben a világban, a sok permetszer, műtrágya és az autók kipufogó gázai!
Igaz, hogy nagyanyáink nem voltak depressziósak, nem ettek mérgeket!! És még is sokkal rövidebb életet élhettek, csak egészségesebben!!!

Csipkerózsika írta...

Huh...mát most oda vagyok..megláttam könyv borítóját..diszlexia-t is befolyásolhatja táplálkozás?? baxus nekem két nagyobbik gyerkőc az, már több mint egy éve hivatalosan is, és ezt senki nem említette nekem ! Már nagyon kezd elegem lenni , hogy minden után magamnak kell járni, mert az úgy mond hivatalos helyeken semmi információt nem adnak, suli fejlesztése egy nagy nulla..
Bocsi ,hogy itt kesergek..megtudnád adni elérhetőséget ahonét rendelted ezt a könyvet?
És biza nem adjuk fel:) Bár most nem sokon múlik, hogy nem üt meg a guta..

Ledorka írta...

Igen, ez megy, mindent magunknak kell megtalálni, kitalálni, és csak a szülők segítik egymást. Nem véletlen, hogy elkezdtem ide írogatni a bajainkat... Hátha így mások is javulhatnak.
A link ott van a posztban, a könyv címére kattintva megtalálod, de az előbb Ilinek is írtam itt válaszban. :) Kapható máshol is, Alexandrában, Libriben, stb.

Csipkerózsika írta...

Ez nagyon elkeserítő..azt hittem , hogy túl vagyok már rajta, de mindig van valami ami kiborítja bilit..
Köszönöm:) közbe már megtaláltam, de hirtelen úgy felrántottam magam, hogy se láttam se hallottam..gdg
hát akkor harcra fel, szép napot nektek:)

Abile írta...

Hát csak annyit tudok mondani, hogy amindenit! Kívánom, hogy ugyan ilyen lendülettel és hittel sikerüljön továbbra is minden úgy, ahogy szeretnéd!
Ölellek!

Batka7 írta...

Szia! Életemben először vagyok itt, nem is tudom honnan tévedtem ide :D Egy-két posztot elolvastam a kálváriátokrol...le a kalappal! De biztos hogy menni fog!!!
Nálunk "csak" a gólya késett, volt olyan diagnózis is, hogy ilyen értékekkel nem is fog jönni, de jött :))) Igaz mi biorezora jártunk, de az alap egy nagyon kemény méregtelnítés és diéta volt, és lám, mindenféle hormon nélkül költözött pocakba a manó és lassan egy éves a fiunk :D Azóta is ha pl vmi kiüti, biorezora viszem - a dr rövidítés nekem már rég nem biztosíték semmire :( (sose tévedett a gép még)
Kitartást, sok erőt kívánok!!!

Ledorka írta...

Köszönöm, lányok. :)
atka, remélem, azért nem bántad meg, hogy véletlenül idetévedtél. ;)

Kinga írta...

Na, elolvastam a hozzászólásokat, és elkezdtem bőgicsélni!:-)
Kicsit érzékeny hangulatba vagyok... Nem csoda, amennyi vackot ma megettem!:-)
Csodálom az erőd Dorka!
Sok sikert!

Batka7 írta...

Nem, dehogy, nagyon kíváncsi vagyok, hogy alakultok :-) Meg amúgy is :-)Csak hát a 10 hónaposom mellett annnnnyi sok az időm, hogy naaa :D
Eszembe jutott közben még valami, lehet hogy már közben te is tudod, de nekem van olyan barátnőm, aki otthon csinál fillérekből rizstejet!

Kinga írta...

Még írok kicsit, mert nehogy azt hidd, hogy az előző hozzászólásomban elvicceskedtem a dolgot!
Csak néha úgy érzem, hogy megszűnt az a világ, hogy lelkiismeret furdalás nélkül lehet élvezni a finom falatokat...50 kg vagyok mégis folyton azon töprengek, hogyan tudnám nagy mértékben ellenálló családom étrendjét kicsit megreformálni, hogy ne együnk annyi vackot...
Háromévesemről most derült ki, hogy asztmás, allergiás a poratkára stb...Komolyan ennyire szörnyű a világ amiben élünk?
Aszkétának kell lenni, hogy életben maradjunk?
Na, szóval nem nem poénkodtam az előbb...

Ledorka írta...

Batka, csináltam már én is házi rizstejet: nekünk nagyon nem jött be... Mivel napi 1-1 pohárral ittak eddig, úgy gondoltam, az legalább legyen finom, így maradt a DM-es, mint elérhető legjobb. A GAP viszont a rizst sem engedi meg, úgyhogy átállunk, leszokunk, mittomén - lassan. Fontos a lassú átszoktatás, ezért fékeznem kell magam. :)

Kinga, értelek. :) Most úgy érzem, az alapokhoz való visszatérés lehet az út. Tehát, azért eszünk, hogy éljünk, és nem fordítva. Az a világ, amiről írsz, sosem létezett. :) Csak illúzió volt. Mindennek van következménye, egyáltalán nem mindegy, mit eszünk meg.
Régen nem a nagy kajálásokról szóltak az ünnepek, az összejövetelek. Nem kell csoki a gyerekek boldogságához, és kukoricapehely nélkül is fel lehet nőni. Fel kell fedeznünk, mi minden van még.
Asztma, és allergia esetén kifejezetten jót tesz a tejmentes élet, ez saját tapasztalat.

BCili írta...

Szeretem ezt a sok sok pozitív energiádat! Remélem mindig megmaradsz ilyennek, és ez a diéta segíteni fogja a gyerekeket! Hajrá!

Unknown írta...

Leesett az állam, nem kicsit.... ! Köszönöm, hogy nekünk is segítettél ezzel. :)

Ledorka írta...

Ahogy ezt az első, ilyen jellegű bejegyzésemnél írtam: ez egy közérdekű magánügy. Jó lenne, ha minél többen megtalálnák a kiutat a betegségből. Szívesen. :)

Kinga írta...

Már másodjára mentegetőzök kedves Dorka!
Eléggé negatív kisugárzású volt a hozzászólásom. És nagy igazság amit írtál, túl nagy hangsúlyt fektet a mai világ a kulináris élvezetekre...
Egyébként a mi családunk se malacpecsenyén él habostortával! Mindeddig azt hittem, hogy jó az irányvonal, amit képviselek, sok zöldség, gyümölcs, oliva olaj, szárnyasok, halak, teljes kiőrlésű kenyér, nincs csipsz, kóla stb.
Viszont azt érzem, hogy lassan tele vagyunk fóbiával, és szorongással, mert mindenről kiderül(pro-kontra), hogy nem egészséges, rákkeltő stb.
Elbizonytalanító a helyzet...Nyilván a ti helyzetetek nagyon speciális, és csak olyan eltökéltséggel lehet csinálni, ahogy te teszed!!!!Én még csak most szembesültem egy új problémával, azért voltam kicsit durrogós! :-)

Ledorka írta...

Kinga, nem tekintettem durrogásnak, amit írtál, túlérzékeny sem vagyok, úgyhogy nyugodtan vésd csak ide, amit érzel, értelek. :) Én sem gondoltam soha, hogy egészségtelenül élünk (hozzátok hasonlóan), de lassan rá kellett jönnöm, hogy a kenyér, a tej mind csak ártottak. Vissza kell térnünk az alapokhoz. A paleolit diéta is hasonló elveken alapul, mint a GAP, csak jóval enyhébb. Sokan paleoznak manapság, ráébredve, hogy muszáj változtatni.
A mi helyzetünk tényleg abszolút speciális a fruktóz malabszorpcióból eredő gyümölcstilalom miatt, de erre is meg lesz a megoldás. :)

álmoDÓRA írta...

Dorka! Én is nagyon drukkolok Nektek, és IGEN, túl lesztek rajta!!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails