2015. február 19., csütörtök

Gyerekmunka :)

Régen mindenki tudott legalább egy picit varrni. Nem okozott gondot egy gomb felöltögetése, vagy egy nadrág felhajtása. Manapság gyakran hallom, hogy inkább meg sem próbálják. A gyerekek viszont élvezettel vetik bele magukat a munkába, ha lehetőséget kapnak rá.
Időnként kézműves foglalkozást tartok egy osztálynak. Az alapoktól indultunk, az első két alkalom arról szólt, hogy felmértem, mennyire ügyesek. Papírból készítettünk denevért, baglyos dobozt. Gyakorolták a vágást, rajzot, ragasztást, fűzést. Aztán bevetettem a nagyágyút: varrtunk. :) Első körben közbéléssel megerősített textilszíveket kaptak, ezt öltögették fel gyapjúfilcre. Utána kivágták, és kartonra ragasztva képeslapokat csináltunk.

Ekkor szembesültem vele, hogy ami nekem természetes, nekik nem az: az egyenletes öltéseket bizony meg kell tanulni. Ennek begyakorlására találtam ki a csigavarrást.


Barkácsfilcre csigaházakat rajzoltam, és a belső kanyart filctollal kipöttyöztem. A pöttyök egymástól egyenlő távolságra (4-5mm) vannak.  Az egyik pöttynél be kell szúrni a tűt, a következőnél fel, és nem ér kihagyni egyet sem!

Először egyik irányba, majd visszafelé, így kialakítva egy folytonos vonalat.
Utána kivágták a csigaházat, kartonlapra ragasztották, és megrajzolták alá a csigát.


Összetett, türelmet, és odafigyelést igénylő munka, de remekül megoldották. :)

A varrás jó móka, és gyakorlással megtanulható. :) Megmutatom nektek Mici lányomat (6 éves) és az általa készített cicát. A tömés után a kifordítónyílás bevarrásában segítettem, a többi az ő munkája. Úgy tervezem, hogy év végére a csoporttal is eljutunk ide: mindenki tud majd varrni magának egy figurát.

7 megjegyzés:

boGár krea írta...

Biztos vagyok benne, hogy sikerülni fog! Jók az ötleteid, meg a fokozatosság!
(én is tartottam szakkört iskolásoknak - 2-4. osztályosok -, és habár év elején még én fűztem be a cérnát mindenkinek, év végére figurát varrtunk)

boGár krea írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
a Matula ikrek írta...

Nagyon jó ötlet, szerintem is mindenkinek, nem csak a gyerekeknek (bár gyerekkorban kezdve még jobb) sokféle alkotó technikát ki kéne próbálni, hogy megtudják, milyen csodás érzés létrehozni valamit. Micinek külön gratula még egyszer a cica-micihez, és csak így tovább! :)

Ledorka írta...

Köszi, lányok! :)
Egyetértek, sok mindent érdemes kipróbálni, hogy az ember megtalálja azt, ami igazán tetszik, amiben ki tud teljesülni. A gratulációt is köszönjük. :)

Vera írta...

Valljuk be,... mi felnőtteknek is sokszor gond az egyenes és apró öltés... Nagyon jó ötletnek tartom hogy a gyerekek gyakorolják a varrást.. Értékelni tudják majd a másik munkáját...jobban meg is becsülik, mert tudni fogják, egy- egy kész munka, mennyi munkával jár...

Vera írta...

ÁÁÁÁÁÁ én most látom mikori bejegyzés....... de tartom a véleményem ... igy is...

Ledorka írta...

:) Bizony, régi bejegyzés, de attól még egyetértek. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails