2011. szeptember 25., vasárnap

Közérdekű magánügy

Vívódtam, megírjam-e ezt a dolgot.... Egyrészt, mert magánügy, másrészt, mert semmi köze a varráshoz, nem tartozik ide. Aztán úgy döntöttem, megírom, majd megindokolom, miért.


Tegnap kora reggel firkáltam ide a macskás bejegyzéseket, és időzítve állítottam be. Remekül elterelte a gondolataimat arról, ami miatt volt bennem némi szorongás: délelőtt Budapestre mentünk, Peti fiamat vittük orvoshoz, vizsgálatra.

Persze, nem mindenki tudja az előzményeket... Röviden összefoglalom. Petesz 4 éves koráig teljesen problémamentes volt, jól beszélt. Azután kezdődtek a gondok, hogy elkezdte az ovit. Egy szót sem beszélt (az oviban), majd lassan itthon is elfogytak a szavak. Egyre rövidebb, egyre egyszerűbb mondatokat használt. Az elmúlt másfél évben végigjártunk rengeteg szakembert, de nem derült ki, mi okozta ezt a változást.
Azt mindenki megállapította, hogy okos, értelmes, ügyes fiú. Remekül számol, fejben összead, imádja a könyveket, meséket, klasszul mászik, ugrik, és a finommozgása is jó. Próbáltak pszichés okot keresni, de senki sem talált. 3 pszichológus is figyelte, de csak annyit tudtak mondani, hogy kiegyensúlyozott, nyugodt, kedves gyerek, nyoma sincs szorongásnak, nem tudják, miért nem beszél. A neurológus sem talált gondot. A másfél év alatt szinte csak olyan tanácsokat kaptunk, hogy "majd elmúlik", "majd csak beszél", és azt is mindenki hozzátette, hogy "ilyen esettel még nem találkoztak".
Mindössze két, egymástól független mozgásterapeuta mondta azt, hogy lát valami eltérést a mozgásában, ami csak szakmai szemmel észrevehető, de betegségre utal. Hogy mire, azt ők se tudták. Egyikük Budapestre irányított minket, egy ottani neuropszicholgushoz. Tegnap nála jártunk.

Tesztelte Petesz képességeit, memóriáját, és nagyon hamar rájött a bajra. A gyerek teljesen ép, egészséges lelkileg is, értelmileg is, viszont egy speciális hallászavara van. Nem jut el minden hang az agyig, nem hall minden frekvenciát, nem érzékeli a beszéd dallamát. A doktornő elmondta, hogy sok ilyen betege volt már, és a tünetek egyértelműek: ha egy jól beszélő gyerek oviba kerülve "megkukul", gyakran ez áll a háttérben. Az oviban ugyanis rengeteg zaj veszi körül, sokféle beszéd, és a hangok egy részét nem tudja értelmezni.
Hogy mi okozhatta? Elhúzódó nátha, vagy allergia miatti baktériumlerakódás a fejben.
Nem siketség, nem nagyothallás, hallja ő a suttogást is, csak bizonyos frekvenciákat nem.

A jó hír, hogy kezelhető a baj. :) Nos, ezért is írtam le. Mi másfél évig kerestük a megoldást, és nyilván vannak még családok, akik hasonló cipőben járnak. Pár hete majdnem feladtam... a sokadik semmitmondó vizsgálat után sóhajtottam, hogy "oké, elfogadom, majd beszél, ha akar". Szerencsére nem így történt. Ne adjátok fel! Ha visszafejlődik a gyerek beszéde gondolni kell a halláskárosodásra.
És itt még egy ok, hogy leírjam. Kedves felnőttek! Olyan könnyen elítéltek, megítéltek idegen gyerekeket, családokat, ha pl. kérdeztek egy gyerektől, és ő nem felel, csak mosolyog. Vagy netán nem köszön... Egyáltalán nem biztos, hogy neveletlen. Lehet ott más baj is.
És a harmadik okom a nyilvános közlésre: az elkeseredettség egyes trehány emberek miatt. Nemrég írtam, hogy Petinél tüdőgyulladás alakult ki az allergiából. Lám, ennek a problémának is köze van hozzá. Jó lenne, ha mindenki tudná, hogy az allergia nem pusztán "némi tüsszögés", egész komoly betegségeket okozhat. Ha mindenki tudná, talán nem bagatellizálnák el a dolgot, és vennék a fáradtságot, hogy lenyírják a telkükön a gazt!


Még vár ránk jópár kivizsgálás, aztán a kezelés, de sínen vagyunk. A doktornő szerint egy év alatt kikezelhető a csemete. Hála Istennek, hogy megtaláltuk, hogy van diagnózis, hogy gyógyítható! :) Az viszont már-már vicces lenne, ha nem lenne elképesztő, hogy innen, Pécs mellől Pestre mentünk orvoshoz, és ő győri fülészt ajánlott, meg nyíregyházai allergológust. Poénkodhatnék azon, hogy hamarosan országszerte személyesen is átvehetők lesznek a megrendelt varrományaim. :)
Még jó, hogy ennyire kedves, türelmes gyerek, ő bírni fogja. :)



43 megjegyzés:

Névtelen írta...

Dorka nagyon sok erőt és kitartást kívánok,és nagyon gyors gyógyulást a kisfiadnak.Minden rendben lesz.

Ili írta...

Nagyon is értelek, és jó, hogy megosztottad a sok olvasóddal.
Kitartást kívánok.a pici fiadnak jobbulást, remélem hamarosan jó hírekkel fogsz szolgálni.

Én is allergiás voltam, ma már sok éve asztmás. A belégzőporok hatására a tüneteim akkor rosszabbak, amikor az allergia szezon van!
És igen, nagyon sok hanyag ember van, aki nem törődik se magával, se másokkal!

Bebi írta...

Gratulálok a kitartásodhoz!
Gyógyulást és sok örömet kívánok nektek!

Ányi írta...

Hú, gondolom, nagy kő esett le a szívedről, hogy kiderült, mi a baj. Nagyon jó, hogy utánajártatok! Kitartást, most már sínen vagytok!

Tündérlátta írta...

Most gyors gyógyulást Petesznek és kívánom, hogy halljon meg mindent! Gondolom mennyire zavarhatta őt.. Örülök veletek!

NőiCsizma írta...

Húúú, Dóri! Úgy örülök, hogy kiderült, mi baja Petúrnak! És persze, hogy meggyógyítható!
Jó, hogy leírtad, mert a kitartásod ismét példamutató!

Murphy írta...

Ez nagyon jó hír. :) Remélem hamarosan meggyógyul és ki sem fogy majd a szavakból.

hekka írta...

Mielőbbi gyógyulást és sok -sok erőt kívánok!

BORI írta...

Ismeretlenül is kívánom, hogy a kitartó utána járás eredményes legyen.Teljesen együtt érzek Veletek, nálunk is a Férjem és Lányom is allergiás, sok-sok problémánk volt. Jó, hogy megosztottad gondjaidat, látod, máris előkerült mások problémája - hátha tudtok egymáson segíteni.

Unknown írta...

Kitartást, és nagy öröm, hogy leesett egy óriás kő a szívetekről!

dióhéj írta...

uhhh...nem jutok szóhoz és jó, hogy leírtad...nekünk is volt egy kálváiránk 2007-ben a leánykámmal, amikor hónapokig nem járt iskolába és majdnem évet kellett ismételnie, mert nem jöttek rá mi baja...szerencsére az internet segítségével nyomoztam és beletrafáltam, azóta rendben van...

sok erőt és kitartást nektek és ha győr felé menet vagy jövet megpihennétek tatabányán vagy akár szállás kell, szólj nyugodtan...

zazálea írta...

előre fel,győzni kell! mert meglesz az, biztosan, Dorka!
ügyesek vagytok,kitartóak, ez már fél siker
gondolunk rátok, majd számolj be, ha lehet, időről időre,kérlek

Görgei-Reiner Rita írta...

Pár hónapja találkoztam a fiad problémájával, mikor az enyém baját kerestem.....
Csak jó referenciákkal találkoztam, kitartást Dorka, csak az számít, merre tarunk, ne nézz vissza!

inga írta...

Gratulálok a kitartáshoz, hogy a sok legyintés ellenére nem hagytátok annyiban és kiderítettétek mi a baj!
Remélem hamar meggyógyul Peti!

Tiffanylda írta...

Elég szomorú, hogy az országot be kell járnotok, de végre kiderült!!!
Jó, hogy leírtad, a lányom osztályában van egy ilyen kislány, esetleg javasolhatjuk az általad leírtakat!
Most gondolom némileg megnyugodtál, de majd egy év múlva fogsz igazán! Kitartás, én is azt mondom!:)Sikerülni fog!!!

bruercsi írta...

Szívem szorult össze kálváriátokat olvasva. Nagyon örülök, hogy kiderült az ok és, hogy kezelhető!! Ez a lényeg szerintem az egészben és ennek kell örülni!! Sokan nem ilyen szerencsések, sosem derül ki mi a baj, "afenetudja" kategóriába sorolják a gyerek betegségét. A lényeg, hogy mi szülők ne adjuk fel, tartsuk nyitva a szemünket, fülünket és legyünk résen.
Szorítok Nektek!!!

Ági írta...

Szívből örülök, hogy megtaláltátok a "jó orvost". Nehéz lehetett eddig az út, de kitartást kívánok!!!
Ági

Álomjáró-Bozsomati írta...

Olyan jó, hogy leírtad! A legjobb pedig, hogy megvan a baj és hamarosan meggyógyultok!!! Hátha valaki olvassa a soraidat és segít neki.

Ledorka írta...

Köszönöm a biztatást, lányok! :))) Úgy érzem, átlendültünk a holtponton, most már jó lesz. :)

Mici, nem említettek konkrét nevet a kezeléshez. Komplex dolog lesz, az biztos. Most koponyaultrahang, audiológia, és teljes allergia teszt kell. Közben logopédust keresünk, aki GOH és GMP tesztet végez. Amit már tudok : sokat kell hegyi levegőre vinni (még jó, hogy itt a Mecsek), sok vizet kell innia, lehetőleg oxigéndúsat, Delacato fejlesztőtornára kell vinnünk, mert a mozgásközpont a beszédcentrum közelében van az agyba, és lökést adhat. A vizsgáltok után pedig kell keresnünk egy szakembert, aki "kipucolja" a fejét. Inhalálást, átöblítést említett a doktornő. Most néztem meg, mi az a Prötz, akár az is lehet... Ezt még nem tudom.

Ledorka írta...

agyben, lemaradt a n :)

Ledorka írta...

És a-van, nem agyben, de többet nem javítok. :D

MrsSame írta...

Döbbenten olvastam szavaid,hogy lehet ilyen is. Bár az én kisfiam még csak pár szót mond,a későbbiekben,mikor oviba kerül oda fogok erre figyelni.Köszönöm,hogy leírtad és kitartást. Minden rendben lesz.

Abile írta...

Gondoltam rátok erősen!! Jó hír, hogy megtalálták a "miért"-et! Hosszú az út még a gyógyulásig, de legalább biztosan tudjátok, hogy merre kell haladnotok! Kitartást, sok erőt kívánok nektek ehhez!

Kála írta...

Nagyon drukkolok, hogy mielőbb teljesen felgyógyuljon a nagyfiú!
A hazai egészségügyi állapotokat meg tudnám minősíteni, de semmi értelme :-( Őszintén megdöbbentett, hogy egy akkora szakember gárdával rendelkező városnál, mint Pécs is előfordulhat ilyesmi...

Bakarasz írta...

Sok jókedvet, erőt, nevetni tudást kívánok nektek a gyógyuláshoz!! Minden rendben lesz biztosan! Az, hogy megvan a baj oka, nagy megkönnyebbülés lehet. Hajrá, fel a fejjel! (Bár úgy érzem, te nagyon erős vagy és nem keseregsz, csodállak érte.)

Julcsi írta...

Ó, drágám! Ezt nem is tudtam és érdeklődéssel olvastam ezeket a sorokat.
Kívánom, hogy tényleg gyógyuljon meg ez a drága gyermek!
És ha szállás kell egy-két éjszakára a "nagyfaluban", megtalálsz:)

erzsó írta...

Csatlakozom a Többiek biztatásához, jókívánságaihoz, és az örömötökhöz!
Ha pedig ide a keleti végekre jöttök, szállás nálunk is vár. :-)

Lente Julcsi írta...

Gyógyulást,és szómenést kívánok :)

Ledorka írta...

Köszönöm a soraitokat, a szállásajánlatokon meg egyenesen meghatódtam. :)))

Jó hír: telefonon beszéltem a nyíregyházi doktornővel, oda nem kell elmennünk, valami egyetemi gyorspostával (futár?) küldhetünk mintát, és kielemzi. Mondom, hogy sínen vagyunk, jól alakulnak a dolgok. :)

Ari írta...

De jó, h. leírtad ezeket. Én is jobban odafigyelek a fiamra. 5 éves és ő is allergiás, köszönni sem szokott és az óvónők mindig azt mondják, h. el van varázsolódva:(
Jobbulást és kitartást Nektek!

Krizantám írta...

Ó, Dorka! Micsoda dolgok történnek veletek!
Hihetetlen, hogy mennyire nem tájékozott senki ebben a témában! Nemrég egy anatómia professzor tanárunk olyan dolgokra hívta fel a figyelmünket a hallással és annak idegrendszeri hátterével kapcsolatban, amit gyakran a szakemberek sem ismernek kellőképpen és emiatt tévesen diagnosztizálnak!
Ilyenkor mindig az jut eszembe, hogy akarva-akaratlanul is milyen életnek teszik ki azt az éppen fejlődő, cseperedő ártatlan gyermeket hangok híján! Nagyon oda kell figyelni rájuk és ezért is jó, hogy mindezt leírtad mindannyiunk okulására!
Hála Istennek látszik már a kiút vége! Nagyon örülök neki és kitartást kívánok hozzá mindannyiótoknak!

Kriza írta...

de jó, hogy jó a vége, és tudjátok, mivel álltok szemben! mint egy sni-s kislány mamája, tudom, milyen az, amíg csak tapogatózik az ember, már az félsiker, ha tudod, mi az "ellenség" - drukk nektek, javulást a kisfiadnak, és kitartást nektek!

BCili írta...

Dorka, örülök, hogy megosztottad, bár szerencsére ilyenről még nem hallottam, de jó tudni, hogy ha kell merre forduljak! Sajnos nem minden gyerek ilyen szerencsés, hogy a szülei nem hagyják annyiban azt, hogy egy orvos egyszerűen csak rálegyint a majd kinövi szöveggel. Örülök, hogy már látjátok az utatokat és Petesz remélem mielőtt visszanyeri beszélőkéjét! Gyógyulást neki és a családnak!

Névtelen írta...

Jó, hogy megvan a gond.
Mi kb.2 évig jártunk nevtantól pszichológusig, mert a fiam nehezen illeszkedett be az oviba, magatartásával is gondok voltak, rengeteget sírt, míg végül eljutottunk az audiológiára, és kiderült, hogy totál speciális hallássérülése van. Nem gyógyítható. De legalább már tudom mi a baja, el tudtam mondani az óvónéniknek is, talán az ő hozzáállásuk is változik valamennyit...
Vera

Ledorka írta...

Köszönöm a drukkokat! :) Pont ezért írtam le, hogy legalább ti tudjatok róla, hogy ha hallotok hasonló esetről, beugorjon.
Vera, remélem, valamilyen formában tudják segíteni a kisfiad beilleszkedését. Minden jót kívánok!

Bernadett írta...

Orulok,hogy jol fog vegzodni.:)

vargaera írta...

Szeretettel gondolok rátok!

Ledorka írta...

Köszönöm. :)

Több e-mail-t is kaptam, amiben azt írják, hogy hasonló tünetekkel járnak pszichológustól nevelési tanácsadóig és mindenki csak a vállát vonogatja. Örülök, hogy leírtam, és így másoknak is kiindulási pontot adtam. Drukkolok mindegyik csemetéért!

Bea írta...

Nagyon jó, hogy leírtad, és sok erőt kívánok a gyógykúrákhoz!

Kinga írta...

Kedves Dorka!
Visszafelé olvasom a blogot, ma jutottam idáig... :-(
Míg nem volt gyerekem rettentően zavart mikor nyafogtak a szülők körülöttem, mert sokat volt beteg a gyerekük. Arra gondoltam, mit paráznak egy kis nátha miatt annyit!
Aztán rájöttem...
Nem könnyű szülőnek lenni...
Még annyit, hogy a most elsős fiam dadog. Az osztályából eszméletlen sok gyereknek kell járnia logopédushoz,olyanoknak, akiknek semmi sem hallható a beszédén az egyszerű halandó szerint. Neki NEM, mert a dadogás NEM logopédiai probléma...Nem tudom a hölgy hol kapta a diplomáját. Az előző logopédusunk szerint a dadogás kezelését nem szeretik a logopédusok, mert hosszadalmas, és kevés a sikerélmény.
Szóval éljen a hozzáértés!!! :-(
És igen, a gyerekek sok mindent kibírnak, jobban mint mi szülők! Szóval ne felejts el mosolyogni!
:-)

Ledorka írta...

Köszönöm, Bea. :)

Kinga, sajnos, mi is sokszor csalódtunk a szakemberekben... :( Remélem, megoldódik a gondotok!

Szilvi írta...

Döbbenten olvastam a soraidat Dorka. Ökölbe szorított kézzel drukkoltam, hogy végén legyen valami jó hír :) Sok erőt és kitartást kívánok nektek és csupa csupa jót!!

Ledorka írta...

Köszönöm, Szilvi! Nagyon lassan haladnak a dolgok, de bizakodó vagyok. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails