2014. január 2., csütörtök

Hogy lett egy bivalyom a gondolat teremtő erejéből

Az elmúlt napokban rendezgettünk, és végre bekerült egy asztalos varrógép is a meglévő mellé a műhelynek használt szobába. Nem is értem, hogy fért be, komolyan. :D (Nyilván tágító bűbájt használtam, mint Hermione. ;)  )  És hogy hogy jutottam hozzá? Igazán egyszerűen: a vágy által.
Néha nyikorog, szenved a varrógépem, ha vastag anyagot teszek alá, pl. műbőrnél, vagy sok réteg textilnél. Sajnálom, és kímélném, ezért szerettem volna egy "erőgépet", de tudtam, hogy vásárolni nem fogok mostanában. Időnként végiggondoltam, majd félretettem magamban a kívánságot.
Aztán egy nap apukám és a férjem valami nagy izét cipelt haza. Elmesélték, hogy segítettek költözködni egy ismerősnek, és a néni nekik adta az öreg varrógépét, mondván úgyis kiszanálná. Így lett nekem egy új gépem. :)
Keresgéltem a neten a típusszám alapján, mikori lehet, de azt nem találtam, csak a becenevét: a Bivaly, így nevezték régen ezt a gépet. A fiók kipakolásakor pedig mit találtam?! Őrület, de itt van az eredeti használati útmutató, a garancialevél, a blokk, minden! 1968. május. 15-én vásárolták a pécsi Centrum áruházban 4280 Ft-ért. :) Felhívnám a figyelmet a lemez pedálra!
Sajnos, nem működik, de szerintem a szíj öregedett el csak, mert a motor megy, csak épp nem forgatja meg a kereket. Paya majd kicseréli a szíjat, addig nézegetve örülök neki. :)
Jó, jó, elismerem, az asztalrész festék után kiált. (Mit kiált?! Sikítozik!) Ez is meglesz majd. Egyértelmű, hogy fehér lesz - elég nagy hatással van rám Évi műhelye... :) A székem már szép, és előbb-utóbb párna is kerül rá.




No, hogy is van ez a gondolat teremtő erejével? Én nem panaszkodom. ;)
( BMW-re sosem vágytam annyira, nyilván ezért nincs. ;) )
Frissítés: Paya szétkapta kicsit, meghúzta az ékszíjat, és meeeeegy! :)

17 megjegyzés:

Kathy írta...

Sok szep munka keruljon ki alola!!

Maminti, a kicsi zöld tündér írta...

Szia, biztos nem hiszed el, de én is imádkoztam egy új gépért, mert nem tudtunk volna az újat kifizetni, míg aztán ölembe pottyant egy festőművésztől örökéből többek közt egy szuper varrógép a régi helyett (Sanda), amitől a varrógépszerelő szinte sírt és kérte, hogy ne vigyem oda, aztán mindig megesett rajtam a szíve és egy nagyot mosolygott, mikor meglátta az újat és bizony van teremtő erő, mert a mosogatógépünk is imára indult el már jópárszor...
Kívánom Lidércke, hogy legyen szép új esztendőd!
Szeretettel: Maminti, a kicsi zöld tündér

sbarbara írta...

Fúúú, régen azért ez jó sok pénz volt! :) gratula hozzá!

Ledorka írta...

Köszi, lányok! :) Frissítettem: megy. :) :) :)

Márti írta...

Kedves Lidércke!
Rendszeresen olvasom a blogodat és csodálom a munkáidat.
A legutóbbi bejegyzésed olvasása közben majdnem felsikítottam örömömben.
Nekem pont ugyanilyen varrógépem van, mint neked. Még a Nagymamámtól kaptam zsenge lánykoromban. Bizony, már jóval elmúlt 30 éves, de semmi baja nincs! Tényleg bivaly! Kb. 10 évvel ezelőtt a pedállal volt valami baj, valami érintkezési hiba, de a szomszéd ezermester megforrasztotta, azóta tökéletes!
És most jön a hihetetlen dolog!
Néhány héttel ezelőtt írtam a blogomba (http://webovoda.blogspot.com) egy bejegyzést egy kéréssel: használati útmutatót kerestem (az évek során már többször). Sajnos az enyém elkallódott már régen. Rengeteg talp van a géphez, de soknak nem tudom mi a funkciója. Persze a kérésre senki nem jelentkezett!
És most itt a csoda!! Neked van használati útmutatód is! Lehetne egy óriási kérésem, így ismeretlenül? Beszkennelnéd az útmutatót és elküldenéd nekem? (nadasymarta@gmail.com) Természetesen a szkennelést kifizetem!
Fáradozásodat előre köszönöm és sok örömöt kívánok az "új" géphez! Ez biztos nem hagy cserben, nyűhetetlen!
Szöginé Márti

Ledorka írta...

Kedves Márti!
Megcsinálom, persze, csak lehet, hogy beletelik egy kis időbe, mert nem kevés lap. Nem kerül semmibe a szkennelés. :)

Unknown írta...

Anyukámnak egy újabb verziója volt a Neumannak, táska kivitelben. Kb. 1977-ben vette, nagyon hasonló feliratok voltak rajta. Bírta sokáig az is!

Márti írta...

Nagyon köszönöm! Annyira örülök!!!!

Ili írta...

Nekem is van ilyen gépem hordozható, szürke.1976-ban kaptam anyósomtól. Fel kellene újíttatnom, még mindig megérné! Rengeteget dolgoztam vele. Van egy asztalosom is már szögletes kivitelben 8 programos, most a szabd gépi tűzéseket és applikációkat vele csinálom. Még nagyon jó állapotban van!
Imádni fogod ezt a gépet, becézgesd,meghálálja!
Nekem is van egy csomó talpam hozzá!

Odry írta...

Biztos vagyok benne,hogy csuda(még csudább! ;) ) dolgokra leszel vele képes,mert tényleg BIVALY!!!Bár nekem egy icipicit "fiatalabb"gépem van,de Ő is Neumann,és imádom!!!

undercover írta...

Nagy érték ez a gép, és akkoriban is jó drága volt. Az összeg,amit írtál, egy kezdő mérnök 5 havi bére volt, de egy középkorú, jól kereső katonatiszt se kereste meg az árát 2 hónap alatt. Ebben még minden öntvény lehet, és biztosan nagyon szépen és megbízhatóan fog varrni, amikor rendbehoztátok. Sok örömöt kívánok hozzá!

Wattacukor írta...

Hát ez nem semmi! Jól egymásra találtatok a géppel :) Gyönyörű!!! :)

Kata írta...

Gratulálok a géphez, és sok kreatívkodással eltöltött időt kívánok hozzá! A bejegyzés olvasása után jobban fogok hinni a teremtő erejében.

Ledorka írta...

Köszönöm mindenkinek. :) Ahogy írtam is, nekem ez erőgép lesz a szó szerint kemény munkához, nem leszek hálátlan a jó kis Janome-mhoz. :)
Egy bőr kulcstartót varrtam is már, próbaképp, és állíthatom, hogy jóban leszünk az Öreg Bivallyal. :)

Vera írta...

Már akkor akartam írni, de elmaradt... hogy mégis megint itt vagyok annak oka, hogy láttam milyen sokan irtak a géppel kapcsolatba..
Nos az első gépem bér gép volt kemény 170 forint volt havonta... De Kertvárosba volt egy kézimunka előnyomó Zsóka néni, neki ajáltak egy ilyen gépet... Nos ő szólt nekem hogy rám gondolt... de 2200 forint volt ára, de akkor nekem még ennyi pénzem sem volt, így részletre kaptam meg... Sokáig volt jó a talp is, de egyszer leégett... kicserélték... Ma is meg van... igaz a szekrénybe...Szóval kösz hogy irtál róla... mert legalább ez kapcsán is, sok régi dolog eszembe jutott...

Ledorka írta...

Márti, alakul. :) A férjem a hős, aki szkenneli időnként. Jó sok, eltart egy ideig, de meglesz. :)

Márti írta...

Ma vettem észre, hogy írtál- sokszor böngészgetek nálad! Nagyon köszönöm a férjednek is, hogy a szabadidejét rám szánja!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails