2012. február 6., hétfő

Petesz és a diéta



November óta sok minden változott. Betartjuk a diétát. Se gyümölcs, se cukrot (kivéve szőlőcukor), se tejet, se tejszármazékot, se glutént tartalmazó alapanyag, a húsok közül csak baromfi. Peti ellenkezés nélkül elfogadta, csodálkoztam is rajta, de aztán rájöttem, hogy ő ezt csak ideiglenesnek gondolja. Sokszor beszélek neki róla, hogy miért nem eheti azt, amit a többi gyerek, és talán lassan beletörődik a véglegességbe. Vagyis, hogy... én sem törődtem bele, ő miért tenné??? Igen, ha őszinte akarok lenni, bevallom: a gyógyulásban reménykedek, akkor is, ha senki sem kecsegtet vele.

Vannak jó jelek. :) Januárban hirtelen változás állt be: újra a régi, nagydumás Peteszem lett. :))) Sokat beszél, és folyamatosan! Akkor döbbentem rá, mekkora a változás az elmúlt hónapokhoz képest, amikor nem értett valamit, amit mondtam, és visszakérdezett, de nem egy sima tessékkel, hanem így: "Mit mondtál, anya? Nem hallottam. Ismételed meg, légyszi!" A legeslegszebb mondatok nekem. :)
Esténként, elalvás előtt, többször rá kell szólnom, hogy most már maradjon csöndben. :D
Mesél a vágyairól, terveiről, álmairól, félelmeiről. Mint más hatéves. Csakhogy nálunk ez az egyszavas mondatok után nagy szám....
A beszéd visszaállásával párhuzamosan újra kinyílt, barátkozik más gyerekekkel.
A javulást több dolog együtthatásának érzem. Egyrészt nyilván sokat számít a diéta, de a decemberi vitaminváltásunk is nagyot dobott a dolgon. Nagyon nagyot.

Hogy egyébként mi van? Megjelentek fizikai tünetek, amiknek a diéta előtt kellett volna lenniük: hasfájás, bőrkiütés. Végigkérdeztem az orvosokat, de vállvonogatáson kívül más választ nem kaptam. Illetve, bevált szokásuk úgy tenni, minta meg se hallanák a kérdést (ez írásban is megy, ha e-mail-t váltunk). Letettem róla, hogy bármit is megtudjak tőlük, látom, mennyire bizonytalanok. Úgyis csak az érzi át a problémát, aki benne van - mi.
A beígért dietetikai segítséget nem kaptuk meg. Se étrendet, se a felajánlott heti bevásárlást. Nem haragszom, megértem, hogy máshogy alakult az élete...
Kaptam címeket, telefonszámokat, hogy keressem meg őket, mert remek gyógyítók/dietetikusok/vagy mert tápláléklebontási zavarral küzdenek, és biztosan segíteni fognak. Jópárat megkerestem, de egyikük se válaszolt az e-mail-emre. Egy dietetikussal beszéltem telefonon, de akkor nem ért rá, később meg már nem vette fel. Oké, nem gond, megoldjuk magunk. Tényleg így érzem: ez a mi gondunk, saját módszer kell.
Nem hagyhatom ki az igazság kedvéért, hogy egyvalaki viszont reagált a levelemre. Dr. Lenkei Gábornak írtam, és kérdeztem pár dolgot. A testvére, Dr. Lenkei György írt, már másnap. Részletes, pontos válaszokat kaptam, és megnyugodtam, mert látom, jól gondoltam a dolgokat. Tudom, megosztóak a nézeteik, sokan utálják őket - de ez nem érdekel. Mint ahogy Lenkei Gábor vallása sem. Közérthetőek, jók a könyvei. Az áltudományos duma a vitamintúladagolásról meg pláne egyik fülemen be, másikon ki... Azt tudom, hogy nálunk bizonyítottak a vitaminok.
Peti óvónénijei és a logopédus-mozgásterapeuta, akihez járunk, megértőek, segítőkészek. Ugyanígy csupa jót tapasztalok az ismerősök kapcsán is. Néha pont a hétköznapi beszélgetések adnak egy-egy ötletet, támpontot.

Lassan kialakult az étrend. Sokat olvasok a neten is, és könyveket is. Anyu nagyon nagy segítségem a sütésben-főzésben. A megengedett alapanyagokból is finomakat lehet ám készíteni! Pl. csirkepörkölt nokedlivel (természetesen glutén- és tejtermékmentes), rakott kel, tojásos tészta, gombapörkölt krumplipürével, palacsinta... stb. Picit más csak az ízük. Kenyeret kétnaponta sütök - örök sláger. :) Mici 4-5 szeletet be tud vágni belőle margarinosan. :) Kekszet, piskótát, időnként kakaóscsigát is csinálok. Na jó, ez nem mindig sikerült tökéletesre, de ha csúnya, akkor is elfogy. :)

(Kakaókrémes keksz)

Voltunk természetgyógyásznál is, biorezonanciás mérésen. Ha elhinném mindazt, amit mondott, felkötném magam. Kiszűrtem az elmondottakból azt, ami hasznos lehet, hozzátettem a vitamin- és ásványi anyag adaghoz még két gyógynövénykészítményt, és remélek. A sok rossz mellett két jót is mondott: hogy Peti rettentő okos, és hogy kristálygyerek. A vicc az egészben, hogy pár éve Andoromról mondták, hogy indigó. :) Mi is van még? Szivárvány? Ha Miciről kiderül, hogy ő meg szivárvány, az lesz a csúcs. :D Maradjunk annyiban, hogy minden gyerek különleges, bármilyen is az aurája. :)

Egyéb terveim is vannak. Nagy veteményeskertet akarok, sok zöldséggel, ha már a gyümölcsöket ki kellett iktatni. Ez rettentő komoly terv ám, mivel eddig a növények Szörnyellájának tartottam magam. :) Megpróbálok leszámolni ezzel a képpel, és jó kertész lenni. Vagy legalább kevesebb növényt ölni... :P No, ez még odébb van, egyelőre csak tervezgetek, olvasgatok, mit, hogyan kellene. Ha kinézek, 50 cm-es havat látok, így még nem épp időszerű a kerti munka... :)

Gyakran visszacsengenek a fülembe a neuropszichológus szavai: olyan kedves, "sugárzó egyéniség" ez a gyerek, hogy muszáj, hogy meggyógyuljon!
Úgy lesz. :)

Frissítés: Közzétettem a bejegyzést és rá egy rával megérkezett két laboreredmény. Petinél bevált a diéta, ugyanígy kell tovább folytatni. Volt rá esély, hogy nem használ, de mivel látjuk a fejlődést, gondoltam, hogy rendben van. :)
Andor eredménye viszont nem jó... :( Pedig ő az egyetlen, aki tünetmentes. Kazeinmentes étrend a javaslat, nem bírja a szervezete a tejet. Most már mindhárman tejmentesek lesznek...


25 megjegyzés:

Julcsi írta...

Úgy is lesz!:)
Ahogy látom, rajtatok nem múlik. Szuperek vagytok!:)

Rozy írta...

Örömmel olvasom a fejleményeket, az energiád t˜öretlen. Szorítok, hogy így is maradjon.
Nagyon boldog névnapot kívánok!

SDAnita írta...

Drága Dorka ! Ezt sokszor mondtam már embereknek, mert hiszek benne...olyan nincs, hogy mindig csak rossz dolgok történnek. A rossz után a jó következik ! Így lesz Petivel is !

bemka írta...

Menni fog, meggyógyul :)
Csodálatosok vagytok!

kökörcsin írta...

Biztos, hogy lesz javulás! Engem is mindig elhajtottak, hogy ilyen súlyos, összetett ételallergiánál ne várjak javulást. Mégis most az őszi kontrollnál már nem reagált olyan erősen a tojásra és a szója teszt is negatív lett.Őrületes érzés volt, majdnem elbőgtem magam. Már épp elkezdtem tanakodni, hogy mibe is tennék újra tojást, ha lehetne, de a terhelés már nem sikerült. Akkor hangzott el először a gasztroenterológustól, hogy van fény az alagút végén. Mindezt 4 év nagyon szigorú diéta után.
Kinga hatalmas akaraterővel tartja be a diétát, mindig előbb kérdez, hogy ő is eheti-e, és csak utána vesz mindenből. Mindenhova csomagokkal járunk, de nagyon sok barátunk van, aki készül rá, és ilyenkor mindketten nagyon meghatódunk. És azt tapasztaltam, hogy ha az ember nyíltan elmondja, hogy miért kérdezi végig az összetevőket, akkor nagyon segítőkészek a legtöbb helyen. A legkellemesebb élményem egy balatoni strandon volt, ahol kaptunk hús, sajt és öntet nélküli görög salátát. A közös evés élménye nem is gondolnánk, mennyire fontos. Ott van egy csomó gyerek, aki mindenfélét kap a büféből, ő meg nem ehet semmit.
Kingának az is sokat segített, hogy van az oviban is és a barátaink gyerekei között is olyan, aki valamiféle allergiával küzd. Így nincs egyedül. Múltkor még viccelődött is valamilyen kekszen, hogy ha ez nem lenne benne, akkor ő ehetné, ha az nem lenne benne, akkor meg a kis barátja, de így egyikük sem eheti.
Jaj, hosszúra nyúltam, ne haragudj!

Ledorka írta...

Dehogy haragszom! Köszönöm, hogy leírtad, Kökörcsin. :) Jó olvasni róla, hogy mások hogy élik meg. Elveszi a "magunk vagyunk" érzést. :)
Köszönöm mindenkinek. :)
Frissítettem a bejegyzést, mert jött két levél. Részben jó, részben rossz...

Bebi írta...

Nagyon boldog névnapot kívánok!
Nem vagytok egyedül, bár az orvosokkal kapcsolatos véleményeddel én is egyetértek: amíg nem az ő gyerekükről van szó...az én kis Vicám dongalábbal, súlyos csípőficammal született, 2 éve már rövidül is a lába, de még emelt családi pótlékot sem fogok kapni ha betölti a 4-et, nemhogy gyest...itt találsz róla képeket, ha érdekel: http://dongalab.blog.hu/2009/07/25/vicus_kepei
szóval, mi sem adtuk fel, küzdünk, csak ezt tudom javasolni nektek is!!!!

Kriza írta...

Kedves Dorka! Boldog névnapot először is :-) Az jutott eszembe, hogy én úgy emlékszem, a müllerben olcsóbb a rizstej, mint bárhol másutt, ahol eddig vettem. Az én fiam sem ihat rendes tejet, és úgy emlékszem, 450-500Ft volt literje. Ami még mindig horribilis, de mégis kevesebb, mint a 600+Ft/l, amennyiért máshol árulják...
Kitartás nektek, nagyon drukkolok!
Kriza

Ledorka írta...

Köszönöm a Mülleres tippet! Ott olyan ritkán járok, hogy eszembe se jutott eddig. Megnézem. :) A DM-ben veszem újabban, 569-ért. Tényleg horribilis... Három gyerekre meg pláne.
Bebi, kitartás nektek is! Hogy biztassalak: egy barátnőm kisfia szintén dongalábbal született. Remek kisrác, és ma már (7 év körüli) észre sem venni a gondot. :)

A névnapos köszöntéseket is köszönöm. :)

Cicurka írta...

Először is nagyon boldog névnapot! :)
Elolvastam a posztot. Szorítok!
Kérdésem van: hogyan nyilvánult meg a tejallergia nállatok? Pontosan mi is a gyerkőc problémája? Mostanában (mióta én is anyuka lettem :)) érdekel minden...
Egészséges és még egészségesebb életet kívánok! puszi :D

Ledorka írta...

Köszi. :)
Semmilyen fizikai tünet nem volt, nem is gondoltunk soha ételallergiára, pláne nem tápláléklebontási zavarra. A beszéde romlott 4 éves korától, emiatt fordultunk meg egy csomó szakembernél. Ha a neuropszichológus nem veti fel a gasztroenterológiai betegség lehetőségét, máig nem jutott volna eszembe. Ha a "manóim" címkével ellátott bejegyzéseket végignézed, megtalálod a folyamatot.
Miden jót nektek is! :) :*

Kathy írta...

Draga Lidercke! Nagyon sok boldog nevnapot kivanok! :)

Orom volt olvasni ezt a bejegyzesedet! Orulok, hogy megkezdodott a valtozasok idoszaka, raadasul meg mindig hatalmas a hited es energiad, tehat nem csoda, hogy a gyerekek Teged valasztottak Edasanyjuknak!!
Tovabbi szep eredmenyeket kivanok az egesz csaladnak!

gyongyomsari írta...

Csatlakozva az előttem szólóhoz: boldog névnapot kívánok neked!
Éppen most olvasom Lendei dr könyvét, és nekem nagyon tetszik. Az külön egy pozitív hozzáállás, hogy szinte azonnal kaptál választ :)
sok sikert kívánok a diétáztatáshoz. A zöldséges kertet három éve kezdtük el, a szőlőnkben, és elsőként az elszúrhatatlan zöldhagyma-sárgarépa-spenót hármassal indítottunk. Nem kell nekik semmi törődés, mégis szépen nőnek. Olyan február közepén-végén lehet indulni, ha olyan az idő. Jó kertészkedést!!!

a Matula ikrek írta...

Boldog névnapot! :o)

Hurrá a jó híreknek! :o)

Tündérlátta írta...

Nagyon-nagyon szorítok nektek!!!

Ledorka írta...

Köszönöm mindőtöknek. :)

batorba írta...

Én is kívánok kedves Dorka elsökörben Boldog Névnapot...és amúgy meg nagyra becsülöm a hitedet és szeretetedet, amit a gyerekekért megteszel.:-))
Nekünk Bogikának a böre atópiás dermatitiszes, de még nem nagyon kaptam kész infot, mit is kell csinálni....csak tippeket, aztán próbálgassam.:-((
Szoritok, hogy minden jól alakuljon nálatok.
P.

CsaCseLeV írta...

Én csak alkalmi zugolvasó - és csodáló - vagyok, s most örömmel olvastam, hogy tudok segíteni. Nem nagy dologban sajnos, de láttam, hogy kertészkedni szeretnél, s nem sok tapasztalatod van.
Ökológiai gazdálkodást tanultam (-ok...), és figyelmedbe szeretném ajánlani a Gertrud-Franck-féle vegyes kultúrát.

itt is megtalálod, de ha jobban rákeresel, biztosan sok linket kapsz majd:

http://anubis.kee.hu/pdf/okogyak/vegyesk102_lev.pdf

http://www.terradei.org.ua/hun/index.php/technologies/45-egyeb/157-vegyes-kultura-a-zoeldsegtermesztesben

Valahol növénytársítási táblázat is biztosan van fent, de nagy hirtelen ezeket találtam.

Ebben az a jó, hogy nincs vegyszerterhelés, és a megfelelő növénytársítások miatt a sikerélményre is nagy esély van! Az élő mulcs miatt pedig nem kell sokat bajlódni a gyomokkal sem:)

Ha közben kérdésed lenne, nyugodtan keress meg, remélem segítettem egy kicsit - ha már a valódi bajban nem is tudok.

Vali

patonaifabian írta...

Kitartást mindehhez, mert bizony nem lehet könnyű!

Ledorka írta...

Köszönöm, hogy írtatok! olvstam ám, csak valamiért elmaradt a válaszom. Megint beleástam magam egy témába, ami a betegséggel kapcsolatos.
Az atpiás fermatitiszhez nem értek, de saját tapasztalat, hogy a kiütések az egysezrű, finomított sheavajtól múlnak legjobban. Érdemes kiprbálni. :)
Köszönöm a kertészeti tippeket is! Át fogom olvasni, biztosan sok hasznát veszem. :)

Tiffanylda írta...

Hajrá, hajrá, menni fog!!! Csak magatokban higgy, hogy meg tudjátok csinálni és úgy is lesz! Óriási eredmények!:) Sok türelmet, kitartást! Bandor már hab a tortán..., eggyel több nem iszik tejet... Tudom, te másként fogod fel.
Hirtelen eszembe jutott, hogy mennyi hasonló kisgyerek lehet, akinek nem ilyen odafigyelő az anyukája és ha nem kerülnek jó orvos kezei közé, akkor elvesztek! Vajon mikor fogják észrevenni?:(
Lényeg, hogy Ti sínen vagytok!:)

Vízicsibe írta...

Szia! Mi kertészkedünk itthon, azért, hogy saját zöldséget- gyümölcsöt ehessünk. Nem tudom, hogy ismered-e a csicsókát? Abszolult kezdő kertészkedőknek is ajánlom- elülteted, az elején egy kicsit kapálod, utánna már azt sem kell. És ősztől tavaszig felszeded a finom gumóját ( na jó fagyban nem lehet a földből kiszedni, én tavaly próbáltam, és sikerült eltörnöm az ásó nyelét :) )

Ledorka írta...

Gondoltam a csicsókára, mert hiába kerestem a zöldségeseknél, nincs. :/ Na, majd meglátjuk, mennyire megy a dolog. :D

Vízicsibe írta...

Próbáld meg biopiacon. Ha tavasszal szerzel néhány gumót, azt le kell csak dugni a földbe, mint a krumplit. A szára jó magasra nő ( a házunk csatornájánál magasabbra) , úgyhogy érdemes kerítés mellé ültetni. Október környékétől szoktuk kiszedni, ami a földben marad, az meg kihajt következő évben.

Közben eszembe jutott, hogy múltkor kivettem a könyvtárból kíváncsiságból Szendi Gábor : Paleolit szakácskönyv című könyvét. Ebben az étrendben nincs se tej, se semmiféle gabona. Tök jó recepteket láttam benne. Nézd meg, hátha felétek is van a könyvtárban ( az ára elég húzós). Vagy esetleg menj rá a honlapjára, ott is vannak receptek.

Ledorka írta...

A paleolit étrendet többen ajánlották, és én is utánanéztem, de nekünk nem jó, sajnos. Olyan alapanyagokat használnak, amit Petinek nem szabad adnom: gyümölcsöket, mézet, zabot, olajos magvakat stb. Nálunk ez mind tilos. Azért nézegettem a recepteket, próbáltam átvariálni a megengedett alapanyagokkal, de nem igazán jött össze. Viszont a cikkei rém érdekesek! :)

Köszi a csicsókás tippeket! Feltétlenül ültetek. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails