2011. november 11., péntek

Holnap termelői piac Pécsen!


Gyertek (ha tudtok :) ) holnap délután a pécsi Melinda utcai szabadidőparkba! Helyi alkotókat várnak a szervezők, és mi pedig sok-sok látogatót, vásárlót! :)) Molika is ott lesz, és nyilván még sok ismerős. :)


Úgy írnám, hogy milyen nagyszerű kezdeményezés, és örülök, de már csak félve merek... Volt már egy remeknek tűnő elképzelés, amiről utóbb kiderült, hogy mégsem annyira jó. :/ Reménykedem azért.... mert hogy olyan jó volna, ha Pécsett is lenne rendszeres vásározási lehetőség. Persze, itt az adventi vásárok ideje, de pl. a belvárosira én biztosan nem fogok "benevezni". 20 napra 160.000 Ft a legkisebb területű sátor. Mi vaaaan??? A város legnagyobb kínai áruháza mellett rendezik a kézműves vásárt. Remek. Biztos, pont a célközönségünk jár arra... oh, atyaég. :/ Tudom, mennyit lehet keresni ott, és az a helypénz irreálisan magas. Egyébként is, ha máskor egy-egy napos vásár van, 9.000 körül van a helypénz. Budapesti ár, csak épp nem pesti vásárlási kedvvel, és jóval kevesebb emberrel.
Sokan nem is gondolnak rá, hogy mi mindenből áll össze a termékek ára. Anyagköltség, rezsi, adó, munkabér... Vagyis, a helypénzt nem a bevételnek, hanem a haszonnak kellene fedeznie. Bevétel mínusz kiadások, és munkadíj= haszon. Ha ebből levonom a helypénzt, akkor még maradnia kellene némi pénznek, mert ha nem, akkor mi értelme volt dolgozni, napi 12-14 órát vásározni?
Miért nincs Gouba-, vagy Wamp-jellegű vásár? Ahova azok mennek, akik értékelik a kézi munkát? Miért buszmegállók, és kínai boltok mellé rakják itt ? Miért nincs becsülete a helyi termelőnek? Miért?
No, de ez csak egy kis kitérő volt. Reménykedek... :)



9 megjegyzés:

Hajnal írta...

Drukkolok nagyon :)Majd gondolok rád sokat holnap,és várom a beszámolót :)

töpszlívi írta...

Remélem sokan lesznek...és nem csak nézelődők. :))))))
A dőlt betűs résszel teljesen egyetértek! De ez még édes kevés...

Krizantám írta...

Na tessék, mi meg pont nem járunk már arra...
Remélem jó vásárod lesz nélkülünk is...:-)

Erzsébet írta...

Sok sikert hozzá!!
teljesen szívemből szóltál, miért Pesten vannak ilyen jó kezdeményezések, a vidéki városok, mintha nem is lennének :-((

Ledorka írta...

Köszönöm, remélem, használ a drukkotok/drukkunk. :))) Majd jövök a beszámolóval, persze. :)

Eszter/SubRosa írta...

Rendkívül érdekes, amit írtál. Én imádok vásárokon nézelődni, de egyre kevesebb színvonalas dolgot látni. Legutóbb Etyekre mentem nagy lelkesen, de alig volt kézműves portéka, ami eléggé elkeserített. Később egy etyeki kolléganőm felvilágosított, néhány éve olyan magasak a helypénzek, hogy ezért nem mennek oda a kézművesek. Nekem nem elég a kínai piac színvonala, valószínűleg nem vagyok ezzel egyedül!

Ledorka írta...

Mindenhol ez van... már a vásárokon is kínai bóvli van zömmel. A balatonlellei kézműves vásár verte ki nálam a biztosítékot: egy utcányi árusból összesen ha 4-5 volt valóban kézműves. :(
Ha az ember elmegy vásározni, akkor azon a napon nem tud termelő munkát végezni, vagyis elvileg még veszít is némi pénzt, hisz nem készülnek a megrendelések. Még ezt is bele lehetne kalkulálni, és akkor még inkább negatív irányba billen a mérleg.

Képzeljétek el, hogy külföldön van, ahol már a fordítottja dívik! Németországban is árusító ismerősök mesélték, hogy egy vásárra 50-100 eurót fizetnek a kézművesnek, aki elmegy oda. Igen, jól értitek: nincs helypénz, hanem a készítő kap pénzt azért, ha odamegy, kipakol, és a termékeivel emeli a vásár színvonalát, odavonzza az embereket a rendezvényre. De szép is ez...

Kinga írta...

Jaj! Bocsi, hogy küldtem, egy pontot! De már három üzenetem elszállt! :-(
A pötyi csak egy próba volt! :-)
Szóval...
Néha eljátszok a gondolattal, milyen lenne a hobbimból megélni...
Kicsit elkeserítenek a soraid Dorka! :-(
Mindent levonva lehet így egy elfogadható havi fixet kihozni?Bocsi, nem akarok a pénztárcádban turkálni, csak arra vagyok kíváncsi, hogy a te "köreidbe" tartozó kézművesek azért tudják ezt "főállásban" csinálni, mert a férjük fizetése is elég a megélhetésükre, vagy ez is nyújt egy emberi bevételt?
Na, mondjuk az én pedagógusi fizetésem se kutya...:-(, de legalább minden hónapban jön a számlámra...Lehet, hogy le kell cserélnem az uram egy "milkósra" ?:-)
Jaj, jaj....

Ledorka írta...

Nagyon összetett ez a dolog. :) Tudok olyan kézművesekről, akik jól megélnek, de itt, helyben csak keveset ismerek... A sikeresek többnyire eljárnak az ország másik felébe, vagy külföldre vásározni. Volt, aki kijelentette, hogy bárhová elmegy árulni, de Baranyában nem hajlandó, mert ez csak időpocsékolás - pedig ő is pécsi, csak épp tapasztalt.

A gazdag férj bizony nem hátrány... :D Mivel én sem bankigazgatóhoz mentem, nem könnyű a helyzet. Nem akartam erről eddig nyilvánosan írni, de tulajdonképp nincs mit szégyellnem: suliba járok, mert szükségem van olyan állásra, ami garantáltan jó pénzt hoz. A varrást nem fogom abbahagyni soha, amíg látok, és mozognak a kezeim, de ez a mostani helyzet elkeserítő. Több lábon kell állni, muszáj.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails