2011. december 7., szerda

Házi csoki


Már tudok házi csokit csinálni, a Petinek és Micinek is engedélyezett alapanyagokból. :) Ilyenek voltak a Mikulás-zsákban is. Hosszas kísérletezgetés után kialakult a végleges recept.
Ha valaki ki akarná próbálni.... :)

18 dkg margarin (csak a Liga kocka jöhet szóba náluk)
15 dkg szőlőcukor (ezt az egyetlen cukorfélét lehet, ezt le tudják bontani)
8 dkg natúr kakaópor
10 dkg rizstejpor
1 kk fahéj

Természetesen, akinél nincs intoleráns, ételallergiás a családban, annál a cukor és a sima tejpor is jó lehet.

Vízgőz fölött megolvasztom a margarint, belekeverem a többi cuccot, és szilikonformában fagyasztom. Kockákat is szoktam csinálni, szilikonos jégkockatartóban. (A sima, műanyag nem jó, abból nem jön ki rendesen.)

Két naponta sütök nekik kenyeret, és Anyuval már sok mindent kitaláltunk, hogy mit hogy tudunk megfőzni. Ami nagy kérdés még, az a pizza. A tészta megoldható durumlisztből, de mivel helyettesítsem a pizzakrémet, ketchupot? A kész szóba se jöhet a benne lévő cukor miatt, de én se tudok keverni, mert a paradicsom is tilos. Mondhatnám, hogy pizzakrém helyett legyen tejfölös, de minden tejszármazék tiltólistán van. Na, erre próbálok gombot varrni mostanság....



16 megjegyzés:

Kaccat írta...

mivel pontosan nem tudom mi tilos, mi nem ( a paradicsom elég meglepő számomra, de biztos megvan az oka)
szóval én szoktam olyat csinálni, hogy cukkinit és padlizsánt apró kockára vágok, és pirított hagymán és baconon ledinsztelem, fűszerek tárkony, oregáno stb), elfőzöm a levét (külön nem adok hozzá vizet) hangulat szerint teszek még hozzá kukoricát vagy amit éppen gondolok. Ha ezek a zöldségek mehetnek, akkor esetleg pirosarannyal vagy őrölt paprikával adhatsz neki egy kis színt, hogy piros legyen, vagy van a bolgár sült paprikakrém is.
Én egyébként hangulattól függően hol paradicsomot, hol tejfölt adok hozzá, de nálatok ezek most nem jönnek. Egyébként ez kifőtt tésztával is finom szokott lenni.
Hátha sikerült ötletet adni :-)

vargaera írta...

Gombát lehet?
Olíván hagymát, gombát pirítasz, sózod, borsozod, pici majoranna, turmixolni, rákenni. Nálunk ilyen a gombás melegszendvics és pizza.

Szoktam simán olívaolajjal megkenni a pizzát,kakukkfüvet szórok rá,végül sonkacsíkokat. Finom.

Fűszerekkel próbálj "játszani" :))

KITARTÁS!

a Matula ikrek írta...

Gyümölcsök is tiltólistán? Mert ha nem, barackpüré fűszerezve csatnis-édessavanyús jellegű alap lehet. (Ha ízlik is...) A gyorséttermek édes-savanyú szósza is olyasmi, az finom húshoz és krumplihoz is.

Ledorka írta...

Köszönöm az ötleteket! :)
Sajnos, gyümölcsöket sem kaphatnak a bennük lévő fruktóz miatt. :( A gomba, a zöldségek jók (kivéve a paradicsom a keresztallergia miatt), és a baromfihús is. Még jó, hogy Peti eddig is szerette a csirkemell sonkát. :)
Holnap kórházi vizsgálat, pénteken altatásos hallásvizsgálat, de a hétvégén lesz pizza. :)

Timi írta...

Mi sem eszünk paradicsomot. Libazsíron megpirítok egy-két kanál rizslisztet, hozzá adok egy kanál őrölt paprikát.Ekkor félrehúzom, és lassanként adok hozzá vizet, sűrűre, de csomómentesre hagyom, pici só, fehérbors, és mehet a pizzára.

Tündérlátta írta...

Nagyon nehéznek tűnik!! Pizza paradicsom nélkül!! A nyerskosztban sok mindent megoldanak, pl: majonéz zöldségekből. Talán érdemes arrafelé is nézelődni. És most kíváncsi lettem, hogy a paleolit hogyan oldja meg a pizzát.

Timi írta...

Dorka sültpaprika krémet is tudsz rá teni! Azzal nagyon finom, még Bibi is megette. Leírom a receptet, ez is paleós, és küldöm.

Timi írta...

A korábbi bejegyzésből kimaradt az apró kockára vágott hagyma.

Beszter írta...

Kedves Dorka!

A kisfiam tej és tojásallergiás, én a következő recept szerint készítem a "tejfölt", ami pizzán is bevált.

8 dkg rizs
3 dl víz
8 dkg mandula
2 evőkanál olaj

A rizst 2dl sós vízben puhára főzöm, majd turmixgépbe teszem. Hozzáadom a kisebb darabokra tört mandulát, olajat és 1 dl vizet, majd összeturmixolom. Ha szükséges sózom.

A recept a http://zabtej.blogspot.com/ oldalról való, érdemes itt keresgélni, hátha tudsz te is hasznosítani pár ötletet.

Minden jót nektek!
Eszter

Marcsimama írta...

És ha avokádó krémet tennél rá?

Ledorka írta...

Köszönöm a sok tippet! :) A tejfölbe mindenképp kell a mandula?
Az avokádó krémbe én tejfölt is szoktam tenni, és az már tilos. Legfeljebb a Beszter által írt helyettesítővel tudnám, de ezt eddig nem ismertem, ezért nem is gondoltam rá.
Próbálkozom. :)

Kata írta...

Dorka, a rizstejport hol lehet kapni? Csenge tejcukor érzékeny lett egy vírust következményeként és most én is nézelődöm mit hol kaphatok .

Tappancs írta...

Barátném ezt a receptet használja tejföl helyett http://nyiregyhaza.kerak.hu/receptek/reckat.php?rec=163&kat=salontet azt mondja csak egy jó robotgép a titka. Igért nekem receptet "majonézre" is sütőtökből.

Ledorka írta...

Kata, bioboltban veszem.Vegi Milk a neve, 400 g 935 Ft. (Úgy emlékszem, van belőle szójás változat is, de azt Petinek nem szabad adni. )
Orsi, köszönöm! :)

Zsófi írta...

Én szoktam úgy készíteni a pizzát,hogy teljesen simán margarinnal kenem csak meg a tésztát,minden fűszer nélkül,vagy egy kicsit meg is lehet szórni oregánóval-bazsalikommal,sóval.Erre rá a dinsztelt gomba(só,bors,fokhagymával dinsztelem),sonka csíkok és a sajt.Nem tudom azt szabad-e de van növényi sajt.
Szerintem finom paradicsom nélkűk is.

Mostanában ritkán ülök a gép elé,és csak nemrég olvastam,hogy mi van veletek.Hát nem lehet könnyű hirtelen egy teljes életmódot váltani,de ügyesek vagytok,és csak így tovább!!!!Kitartás,minden rendben lesz.

Kata írta...

Köszi Dorka!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails